neděle 15. března 2015

Pařížská hrozba



Autor: Robert Ludlum, Gayle Lynds
Nakladatelství: Domino
Počet stran: 399
Rok vydání: 2003

V pařížském Pasteurově ústavu došlo k výbuchu. Někteří vědci zahynuli, jiní jsou těžce zraněni. Mezi nimi je i Marty Zellernbach, dobrý přítel podplukovníka Jona Smitha. Pod troskami zřícených budov údajně zahynul i Émil Chambord - přední světový odborník v oblasti výpočetní techniky. 

Vědělo se, že těsně před výbuchem pracoval na projektu molekulárního počítače. Pokud by se povedlo uvést ho do provozu, jednalo by se o absolutní převrat a stávající výpočetní technika by byla k ničemu. 

Jon Smith se okamžitě vydává ze Spojených států do Paříže, aby pátral po pachatelích teroristického útoku. Zároveň chce v nemocnici navštívit zraněného přítele. Kromě toho, že je Smith nositelem titulu doktor v oboru medicíny, současně je i agentem supertajné organizace Alfa. 

K výbuchu se sice po čase přihlásí jistá teroristická organizace, ale Smith zjistí, že se jedná pouze o najatou skupinu. V pozadí všeho je někdo jiný, mnohem mocnější. Jeho záměry jsou ohromující - změnit rovnováhu v rozložení sil světových velmocí. K tomu by molekulární počítač byl skvělý prostředek. 
Smithovi bušilo srdce jako o závod. Všiml si čtyř postav. Byly celé v černém, od kukel na hlavách až po sportovní boty, takže je téměř nebylo vidět. Vlekly Thérese, která se divoce vzpouzela, do stejně černé dodávky. Dívka vypadala jako bílá šmouha. Měla pásku přes ústa a statečně s útočníky bojovala.Jon změnil směr a ze všech sil se rozběhl k dodávce a Thérese. Rychle, poroučel si. Rychle!
Pařížská hrozba je třetím případem, který řeší neohrožený Jon Smith společně se svými přáteli. Románu předchází knihy Hádův faktor a Projekt Kassandra. Ve srovnání s předchozími díly této řady jde o nejvíce akční záležitost. 

Pařížská hrozba je strhující čtení, které jen málokdy nechá čtenáře vydechnout. Přiznám se, že na můj vkus je těch přestřelek, bojových akcí či útěků po střechách domů chvílemi až moc. 

Neškodilo by, kdyby autor věnoval více prostoru detailům práce tajných služeb. Někdo by možná uvítal podrobnější popis Paříže a bližší popis prostředí, kde se děj odehrává. Tomu se však Ludlum vyhýbá. Když pomineme pár kusých zmínek o systému výzvědných družic kroužících kolem Země, Informační hodnota knihy je skoro nulová. 

Jenže Ludlum nic takového nedělal v předchozích knihách, proč by s tím měl začínat zrovna tady? Z toho mála, co se čtenář dozví, můžeme zmínit aspoň typy ručních zbraní, které postavy používají. Ludlum vypisuje jejich označení a milovníci vojenské techniky si tak mohou průběžně četbu zpestřovat dohledáváním dalších informací na internetu. 

Coby zdroj informací o světě tajných služeb, jejich praktik a postupů v různých situacích Pařížská hrozba není zrovna ideální. Relevantních dat je tady pomálu. V první řadě to je svižné a zábavné čtení a je jedno, jestli na cestu do práce nebo letní povalování u vody. Za sebe můžu říct, že jsem se skvěle bavil. Dlužno dodat, že druhý den jsem nevěděl, že jsem knihu někdy četl. 

Žádné komentáře:

Okomentovat